Pse nuk duhet përdorur telefoni gjatë fluturimit?

Arsyeja e vërtetë se pse nuk duhet të përdorim telefonat tanë në avionë dhe pse rregullat do të ndryshojnë për Europën gjatë 2024…

By Shutterstock

Për të gjithë ata që kanë udhëtuar, është tejet e zakonshme që krahas udhëzimeve nga stjuardët për rregullat e fluturimit, na thuhet që duhet të vendosim telefonat tanë celularë në modalitetin e fluturimit.

A e keni pyetur veten për arsyen e vërtetë?

Arsyeja kryesore pse nuk duhet të përdorni telefona celularë gjatë fluturimeve në avion ka të bëjë me ndikimin e sinjalit të telefonave celularë mbi pajisjet fluturuese dhe sigurinë e fluturimit. Megjithëse janë bërë hulumtime për të vlerësuar ndikimin e telefonave celularë në avion, ka disa arsye themelore pse kufizohet përdorimi i tyre gjatë fluturimeve:

  1. Ndikim në pajisjet avionike: Pajisjet elektronike të avionit, përfshirë sistemet e navigacionit, komunikimit dhe kontrollit të fluturimit, janë shumë të ndjeshme ndaj ndikimeve elektronike. Sinjali i fuqishëm i telefonave celularë mund të shkaktojë interferenca dhe ndikime të papritura në këto sisteme, duke ndikuar në funksionimin e tyre normal dhe potencialisht rrezikuar sigurinë e fluturimit.
  2. Pamundësi për të kontrolluar përdorimin: Edhe nëse disa pajisje celularë mund të mos shkaktojnë ndikime të ndjeshme në avion, është e vështirë për personelin e kabines dhe ekuipazhin e fluturimit të verifikojë secilin pajisje individual për të garantuar që ato nuk kanë ndikim. Kjo mund të sjellë mosbesim dhe vështirësi në menaxhimin e përdorimit të pajisjeve të shumta të pasagjerëve.
  3. Parandalimi i rreziqeve të panjohura: Për të eliminuar ndonjë mundësi të rrezikut të papritur, kompanitë ajrore preferojnë të ndjekin një qasje konservative duke ndaluar përdorimin e telefonave celularë gjatë fluturimeve. Kjo ndihmon në sigurinë e pasagjerëve dhe avionit.
  4. Siguria e komunikimit: Fikja e celularit ndihmon në sigurinë e komunikimit midis ekipazhit dhe menaxherit të fluturimit, sidomos gjatë fazave të rrezikut si ngritje, zbritje dhe ndonjë situate emergjente.
  5. Navigimi i avionit: Pajisjet elektronike mund të ndikojnë në pajisjet e navigimit të avionit, duke shkaktuar ndryshime të padëshiruara në rrugën e fluturimit ose në varesinë nga sistemet e bazuara në GPS.
  6. Kufizimet ligjore: Shumë kompani ajrore kanë politika të veçanta që kërkojnë fikjen e celularit dhe pajisjeve të tjera elektronike gjatë fazave kritike të fluturimit, në përputhje me rregulloret dhe udhëzimet e autoriteteve ajrore.
  7. Siguria e pasagjereve: Fikja e celularit ndihmon në minimizimin e ndikimit të pajisjeve elektronike mbi avionin dhe mundësinë për situate emergjente që mund të ndodhin gjatë fluturimit.

Kujdes! Ndryshime nga 2024

Rregulla të reja të miratuara nga Komisioni Evropian në qershor të këtij viti bëjnë me dije se, linjat ajrore së shpejti do të lejojnë pasagjerët të përdorin të dhënat e telefonit celular në fluturime. Kjo vlen vetëm për udhëtimet në vendet europiane. Nga 2024, pasagjerët do të jenë në gjendje të bëjnë telefonata, të kenë akses në aplikacione dhe të transmetojnë muzikë dhe video në fluturime.

“5G do të mundësojë shërbime inovative për njerëzit dhe mundësi rritjeje për kompanitë evropiane”, tha në një deklaratë Thierry Breton, Komisioneri i BE-së për Tregun e Brendshëm. “Qielli nuk është më një kufi kur bëhet fjalë për mundësitë e ofruara nga lidhja super e shpejtë dhe me kapacitet të lartë,” tha ai.

Linjat ajrore do të jenë në gjendje të ofrojnë internet me shpejtësi të lartë me frekuencat 5G, gjë që do t’i lejojë pasagjerët të shkarkojnë një film në disa minuta. Por nuk ka ende një datë ekzakte se kur do të nisë apo se cila linjë ajrore do ta zbatojë e para.

Na mbetet për ta parë dhe provuar në udhëtimet tona të radhës. Si çdo gjë e ndaluar, do të na duket vërtet interesante ‘prishja’ e këtij rregulli… A do të bëjmë telefonata? Këtë nuk e dimë, por jam e sigurt që instagrami ynë do të vlojë me fotot live gjatë fluturimit 😊